ALFREDO LAVIANO - MAYKE RADEMAKERS - DIALOGUE

Artiest info
Website
 
Label : Da Vinci Jazz
Distr. : Xango
 

Alfredo Laviano (Amandola, Italië, 1967) had twee passies, drummen maar ook schilderen, hij koos in het begin voor het laatste en ging naar het Art Institute. Op 17-jarige leeftijd keert hij terug naar de muziek en in 1994 studeerde hij af aan het conservatorium. Hij heeft een dertigtal albums op zijn naam staan op diverse labels, momenteel speelt hij in een trio met saxofonist Giulio Martino en gitarist Valerio Scrignoli en in duo met bandoneonspeler Daniele Di Bonaventura en ook met pianist Angelo Comisso. De Nederlandse Mayke Rademakers is een internationaal toegejuichte celliste in de klassieke muziek, ze nam o.a. de cello suites van Bach op en met pianist Matthijs Verschoor vormt ze een succesvol duo. Dit album met Laviano is bij mijn weten voor het eerst dat ze buiten de klassieke paden treedt.

Hier is het zoals de titel “Dialogue” duidelijk aangeeft een muzikaal aftasten van elkaar met pure improvisatie. Het resultaat mag er zijn, Mayke weet de meest ongelofelijke klanken aan haar cello te ontlokken, nu ben ik misschien een beetje bevooroordeeld want mijn favoriete instrument in de klassieke muziek is de cello en dat heeft ervoor gezorgd dat ik dit album graag wilde recenseren. Het is niet makkelijk om de muziek op dit album te omschrijven, er is geen duidelijke melodie aanwezig het zijn puur de klanken van cello en de diverse vormen van percussie, maar de interactie is fenomenaal en zoals gezegd het is wonderbaarlijk hoeveel verschillende geluiden Mayke uit haar cello tovert. Maar laten we de belangrijke rol van percussionist Laviano niet vergeten met zijn fantastische vermogen om muziek te maken uit allerlei trommels, bekertjes en weet ik wat nog meer, geweldig.

Dit album is een geslaagde samenwerking tussen twee werelden, die van improvisatie en de klassieke muziek, mede dankzij de open instelling van Mayke, zij behoort tot die categorie klassieke musici die ook excelleren zonder bladmuziek, dat heeft ze overigens gemeen met nog een cellist, de wereldberoemde Yo Yo Ma die buiten zijn klassieke oeuvre opnam met Stephane Grappelli, Bobby McFerrin, Astor Piazolla, het Silk Road Ensemble en de Nederlands avantgarde cellist Ernst Reijseger. Ga luisteren, laat je niet afschrikken door cello of improvisatie, het klinkt geweldig !

Jan van Leersum